četvrtak, 22. srpnja 2010.

Logarska dolina,Kamniške Alpe,18.07.2010.


Logarska dolina nalazi se u Kamniškim ili Savinjskim Alpama. U duljini od sedam kilometara pruža se pod strmim sjevernim obroncima Ojstrice (na donjoj fotografiji lijevo) i Planjave (do Ojstrice desno). Na Planjavu se nastavlja s desne strane Kamniško sedlo i Brana. Sa sjeveroistočne strane dolinu zatvaraju planine Turska gora i Mrzla gora. Sve one su više od 2000 metara.



Na fotografiji ispod vidi se u središtu Kamniško sedlo s Branom desno i obroncima Planjave lijevo.



Na samom kraju doline je slap Rinka visine 90 metara. Tu počinje rječica Savinja koja se ulijeva u Savu.

Pokraj slapa je interesantno pozicioniran ugostiteljski objekt nazvan Orlovo gnijezdo. Ispod njega vidljive su posljedice lavina zime prije no što je nastala ova fotografija. Tu je mnoštvo nabacanih balvana otkinutih s padina oko slapa.



Iznad slapa Rinka put nastavlja do visoravni Okrešelj na kojoj je Frischaufov dom. Odavdje se otvara pogled pogled na Ojstricu i njenu sjevernu stijenu. U pozadini izviruje Krofička.



Okrešelj sa zapadne strane zatvara skupina vrhova koji se zovu Rinke. U blizini desnog ruba fotografije je slovensko-austrijska granica. Ne znam zašto je ovaj križ ovdje ali znatno pojačava ozračje mističnosti podno ovog hladnog zida.


NIJE ONA JOŠ ZA HITITI;)


GOGA

JASNA I JADRANKA

DEKICA JE DOBRO DOŠLA..;))

ONI NAŽALOST NISU IMALI SREĆE:(


BOG GA BLAGOSLOVIO MIRO

Kranjski ljiljan
Lilium corniolicum

Red:
Liliales
Porodica: Liliaceae


Opis svojte:

Raste na gorskimi planinskim livadama, u šumskim zajednicama Querco-Fagetea.Kranjski ljiljan je zeljasta trajnica s podzemnom, jajolikom lukovicom. Stabljika je visoka 50-100 cm, nosi izmjenicno, gusto poredane, sulicaste, oko 8 cm duge, uspravno rastuce listove i na vrhu samo jedan cvijet. Cvjetovi su pravilni, dvospolni, jakog mirisa, narancasti ili crveno-narancasti. Sastoji se od 6 listica ocvjeca, tucka i 6 prašnika. Tucak ima nadraslu plodnicu s cunjastom njuškom, prašnicke niti su duge i nose velike prašnike žute boje. Plod je tobolac. Cvjeta od lipnja do kolovoza. Prema životnom obliku je geofit. Pripada ilirsko-balkanskom flornom elementu, skupini ilirsko- balkanskih endemicnih vrsta


2 komentara: